Skladbu venovanú pamiatke Idy Kirilovej uviedli vo Viedni

13.05.2005 Celý región

Skladbu Magnificat pre organ a sólo mezzosoprán venovanú pamiatke opernej speváčky Idy Kirilovej (1949 - 2004) uviedli v nedeľu 8. mája v Trinitárskom kostol...
Skladbu Magnificat pre organ a sólo mezzosoprán venovanú pamiatke opernej speváčky Idy Kirilovej (1949 - 2004) uviedli v nedeľu 8. mája v Trinitárskom kostole vo Viedni. Jej autor Prešovčan Bernard Herstek po návrate z Rakúska uviedol, že dielo prijali Viedenčania na nedeľnej omši ku Dňu matiek mimoriadne priaznivo.

Magnificat mal svoju premiéru 8. decembra 2004 vo Františkánskom kostole v Prešove. Odvtedy ho uviedli na ďalších troch miestach, kde Kirilová účinkovala. Viedenský chrám bol miestom, kde táto mezzosopranistka, členka opery Slovenského národného divadla v Bratislave, najčastejšie vystupovala. Jej syn Cyril tu počas štúdií medicíny prežil študentské roky a aj terajšie viedenské uvedenie skladby pre svoju mamu pripravil.
\"Skladbu úžasne zaspievala Alena Ščerbová, študentka operného spevu na Konzervatóriu v Košiciach a doktorandka Prešovskej univerzity v Prešove, \" podotkol Herstek. O hudobný sprievod sa postaral jeden z mnohých hudobných talentov, o ktorých sa stará páter Mario, správca Trinitárskeho kostola.
Z Herstekovej tvorby vážnej hudby znejú od nedele 8. mája do konca týždňa vo viedenskom chráme nahrávky jeho predchádzajúcich skladieb Te Deum a Missa Liberorum in F. Každú jednu skladateľ konzultoval s Kirilovou a aj na realizácii všetkých sa zúčastnila. Magnificat Herstek skomponoval vtedy, keď sa dozvedel, že Kirilová, rodáčka z Prešova, je vážne chorá a dokončil ju vtedy, keď už sa zdalo, že svoj boj nad chorobou vyhrala. Nestalo sa tak.
Putovanie Magnificatu by malo pokračovať uvedením 20. júla v Bratislave v jezuitskom kostole a 21. júla sa uzavrie počas výročnej zádušnej omše v Čuňove, kde je Kirilová pochovaná.
(jj)
 

Vyberte región